9 Haziran 2020 Salı

GEOGEBRA



Geogebra´da yaptığım ders materyali için tıklayınız.

GEOGEBRA NEDİR?



GeoGebra, ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine kadar, öğrencilerin matematiği ve bilimi daha iyi anlamaları için geliştirilen bir dinamik matematik yazılımıdır.Öğretmenler GeoGebra’ yı matematiksel kavramları açıklamak, görselleştirmek ve zenginleştirilmiş materyaller hazırlamak için kullanabilir. Hazırlanan materyaller ile ders daha anlaşılır hale gelir. Geometri konularının da öğretimin de Geogebra kullanmak konunun ve kavramların daha iyi öğrenilmesini ve öğretim kolaylığı sağlar.
  

GEOGEBRA NASIL KULLANILIR?



Geogebra´nın sitesine girdikten sonra açılan sayfadan uygulamaya üye olabilirsiniz. Üye girişi yaptıktan sonra açılan sayfadan sol üstte yer alan Kaynak  kısmından araştırma yaparak çalışmanız için daha önceden yapılmış materyalleri kullanabilirsiniz.  İnsan kısmından ise geogebra hesabı olan kişileri görebilir ve onları takip edebilirsiniz. Classroom kısmından da gerekli kodu girerek sınıf ortamında ortak bir çalışma alanı oluşturulur.
 Kendi çalışmanızı oluşturmak için START CALCULATOR ´den çalışma yapmaya başlayabilirsiniz. Ya da sağ köşede açılan seçeneklerden çalışmanıza uygun olan çalışma alanını seçerek çalışma yapmaya başlayabilirsiniz. 
Genellikle çalışmalarımda  Geogebra Klasik i kullanıyorum. Açılan ekranı size kısaca anlatacağım.Ekranın sol köşesinde ok işareti ile başlayan ve ya yana dizilen seçeneklerden çalışmanızda kullanacağınız ögeleri seçebilirsiniz. Bu ögeler nokta,doğru,doğru parçası,açı,çokgen,çember gibi birçok matematiksel kavramdan oluşmaktadır. Sürgü seçeneği de vardır. Sürgü yaptığınız çalışmanın hareketlendirilmesini yani canlandırılmasını sağlar. Ayrıca çalışmanıza metin kutusu ile yazı ekleyebilirsiniz. Görsel olarak da resim ekleme seçeneği vardır.Ekranın sol tarafında yer alan artı ve giriş ifadesi ile başlayan kısım cebir penceresi olarak adlandırılır. Burada ekranda yaptığınız çalışmaların açıklaması yer alır. Cebir penceresine girdi de ekleyebilirşkoşul içeren durumlarda eklenebilir. Ortada yer alan çalışma alanınızı kendiniz yapacağınız çalışmaya göre şekillendirebilirsiniz. Eksenleri görünür veya görünmez yapabilir, gridi açabilir, iki veya üç boyutlu grafikleri açabilirsiniz. Yaptığınız çalışmayı kendi profilinize kayıt edebilir ve linkini paylaşabilirsiniz.
Gegebra bir çok özelliğe sahip olduğu için kullanımını uzun uzun anlatmak zaman alıcı. Ama youtube de geogebra kullanımı için birçok video var. Dilinin Türkçe olması da kolaylık sağlıyor.
Yukarıda da bahsettiğim gibi Geogebranın kullanımı oldukça geniştir. Bu nedenle kullanımını ve özelliklerini anlatan videolar parça parça yer almaktadır. Geogebra kullanımı için izlediği youtube kanalının ilk ders videosunu aşağıya bırakıyorum. Sizlerde videoların tamamını izleyerek geogebra kullanımını öğrenebilir ve gerekli uygulamalar ile de kendinizi geliştirebilirsiniz.
GEOGEBRA KULLANIMI İÇİN VİDEO:
                                  


GEOGEBRA´NIN AVANTAJLARI:
  • Ücretsiz olması ve dinamik matematiksel bir araç olamsı
  • GeoGebra geometri, cebir, istatistik ve matematiği içeren tek bir uygulama olması
  • İlköğretimde olmak üzere tüm eğitim kademelerinde seviyeye ugun olarak kullanılması
  • Farklı birçok kaynak ve seçeneğe sahip olması 
  • Geogebra ile öğrencilerin kavram bilgisi ve problem çözme becerileri geliştirilir.
  • Kullanımının kolay ve etkili olması nedeniyle öğrencilerde kolaylıkla kullanabilir
GEOGEBRA´NIN SINIRLILIKLARI:
  • Cebir penceresinde dizi,çember gibi ifadelerin girdisi yazılırken sorun yaşanması
  • Paylaşım yaparken sadece liml adresi ile paylaşılabilir olması
Geogebra´yı Verimli Kullanmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Geogebra´yı kullanan kişinin hem matematiksel hem de geometrik olarak kavram bilginin iyi olması gerekiyor. Çünkü uygulamada çalışma yani materyal hazırlarken amaca uygun olan seçenekleri ve özellikleri kullanması için kullanıcının kavram bilgisi iyi olmalıdır. Hazır olan kaynakları inceleyerek daha farklı çalışmalar da oluşturulabilir. Geogebra ile hazırlanacak materyal kullanılacak olduğu seviyeye ve amacına uygun olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder